Är Sverige en demokratur?

De finns många hemsnickrade definitioner av vad ”demokrati” är. Vem äger definitionen- egentligen? Staten? Medborgarna? Media?
Så här definieras ett annat begrepp – ”demokratur” – hos Wikipedia/Demokratur

Demokratur är ett begrepp skapat av den franske sociologen Gerard Mermet, och betecknar ett samhälle som till ytan är, det vill säga nominellt, en demokrati, fast som i praktiken saknar en reell och vidare omfattande yttrandefrihet, som saknar en möjlighet för dissiderande politiska grupper att föra sin talan på lika villkor, som saknar ett fullt ut rättssäkert rättsväsende (där lagar och regler tillämpas och appliceras olika beroende på vilket politiskt läger man tillhör), där man riskerar att bli av med sitt jobb för sina åsikters skull, där man som dissident / dissiderande grupp riskerar att bli utsatt för politiskt våld av politiska motståndare (och där staten ser mellan fingrarna med detta). Ytterligare ett kännetecken för en demokratur är när lagarna som finns inte efterlevs (av staten själv).

Dock skall tilläggas att det i definitionen för demokratur finns med det faktum att majoriteten av människorna i detta samhällstillstånd, själva inte uppfattar att de lever i en demokratur, utan den statligt (eller lobby) understödda propagandan genom etablerad media (dvs. massmedia) skildrar på så sätt en annan bild av verkligheten (av till exempel invandringen, integration, ekonomin, mångkultur, dagspronser eller samhällsutveckling). Media har därför en avsevärd roll i sammanhanget, eftersom media kan forma en befolkning till majoritet i politiska frågor och därför förändra utgångspunkten i de allmänna valen.

Wilhelm Moberg:
I en demokratur (notera ordet noggrant) råder allmänna och fria val, åsiktsfrihet råder formellt men politiken och massmedian domineras av ett etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar skall släppas fram. Konsekvensen blir att medborgarna lever i en föreställning att de förmedlas en objektiv och allsidig bild av verkligheten. Åsiktsförtrycket är väl dolt, den fria debatten stryps.

Annonser

One thought on “Är Sverige en demokratur?

  1. Visst är det fascinerande…Mobergs definition menar jag. Många har för länge sedan tänkt massor av viktiga tankar om demokrati. De som startade JAK (en räntefri sparkassa , typ bank) i Danmark på 1930-talet var också väldigt engagerade i demokratifrågan. Den som är intresserad kan läsa här, gamla texter…men inte ett dugg omoderna:
    http://dinaskattepengar.wordpress.com/2013/12/22/demokratisk-eller-feodal-samhallsform/
    http://dinaskattepengar.wordpress.com/2013/12/21/kampen-mot-staten-av-johannes-hohlenberg/
    http://dinaskattepengar.wordpress.com/2013/12/19/den-ratta-styrelseformen/

    Dessa män som startade de räntefria sparkassorna i Danmark på 1930-talet tänkte i först hand på människors frigörelse från slaveri….då satt ekonomi och demokrati hårt ihop. Inget har förändrats – människan behöver idag denna frigörelse mer än någonsin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s