Lotte Johansson: ”Direktdemokratiska verktyg”

Bruno Kaufman från Schweiz brinner för att utveckla det aktiva medborgarskapet och är faktiskt den som i egenskap av demokratiutvecklare satt Falun på världskartan genom bland annat utvecklingen av demokratipass för samtliga av Faluns medborgare. Under en hel demokrativecka höll Falukommun tillsammans med andra aktörer seminarier, medborgardialoger och diskussioner om hur man som medborgare kan engagera sig och vilka demokratiska verktyg som finns för att påverka i olika frågor. Ett långt bättre verktyg än att som vissa kommuner anlita jurister för att hitta kryphål för att slippa stödja sina medborgare. Bruno Kaufman har rest runt i världen de senaste 20 åren i egenskap av politisk journalist för att dryfta direktdemokratiska frågor. I år är han i Almedalen tillsammans med Falu kommun, missa inte det.

Faluns demokratipass skulle kunna tjäna som redigerbar online-version för att andra kommuner/städer/stadsdelar som inte kommit lika långt enkelt skulle kunna ge sina medborgare, oavsett var man bor eller politisk tillhörighet en inblick i hur man kan påverka, vilka demokratiska verktyg det finns och hur man kan göra det lika lättöverskådligt och lättillgängligt.

På onlineversionen skulle man även kunna lägga in länkar till mer information (t ex om hur man kan kandidera, mall för att utforma ett Folkinitiativ eller Medborgarförslag, hitta pågående och avslutade förslag och information/ länkar till dessa och vad som är på gång såväl i kommunen /nationelltEU nivå som internationellt och vilka forum som finns för medborgare att debattera dessa sakfrågor, eller till och med delta i omröstningar såväl på nätet som på fysiska platser.

Saknas det information om just där du bor ja då skulle man som medborgare själv kunna lägga in information (här måste ingå en liten lathund till var man kan hitta denna information). Detta bör ge incitament till kommuner att involvera sig då det ligger i allas intresse att informationen är korrekt och uppdaterad. Det ger också inspiration, kunskap och tilltro till att det går att införa t ex. Medborgarinitiativ i ens kommun då man ser att många andra kommuner lyckats med detta (minst 194 av 290 kommuner och minst nio av Sveriges 20 landsting och regioner).

■ Vilka fler kommuner i Sverige är lika duktiga som Falun på att informera sina medborgare om hur man kan utöva ett aktivt medborgarskap?

■ Vilka av de kommuner som ännu inte infört Medborgarförslag är beredda att införa det?

■ Vilka som ännu saknar ett demokraticenters är villiga etablera det?

■  Vilka saknar idag fungerande medborgardialog ?


Demokratibarometern
 visar hur din kommun ligger till och Föreningen För Direkt Demokrati har sammanställt 18 punkter för att förbättra demokratin.

Jag anar ett spännande val 2014 och ser fram emot att engagera mig, gör det du också!

/ Lotte Johansson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s