Joakim Sigvald: En liten betraktelse över den mänskliga naturen

Gästskribent Joakim Sigvald är en av två författare till boken Flytande demokrati

En liten betraktelse över den mänskliga naturen

Människan är en mångfacetterad varelse, men i grund och botten kan vår karaktär reduceras till i vilken grad vi besitter följande tre grundläggande kapaciteter: mod, intelligens och moral.

Väldigt förenklat kan man antingen ha eller sakna någon eller samtliga av dem. Utifrån den analysen kan människorna dela in i åtta olika typer.

Den första typen, som vi kan kalla Vargen, besitter samtliga; mod, intelligens och moral. I ett idealsamhälle gör vi vargarna till våra ledare och de lyckas dessutom samarbeta med varandra. Men risken är att vi antingen förtrycker dem på grund av rädsla, eller att de i brist på styrning livnär sig på sina medmänniskor och ägnar sin energi åt att bekämpa varandra i konkurrens om toppositioner.

Sedan har vi tre typer som saknar någon av dessa tre. De är:
Hyenan, som saknar moral, men har mod och intelligens. Oxen, som saknar intelligens, men har mod och moral, samt Åsnan, som saknar mod, men har intelligens och moral. Dessa tre tenderar att vilja gå sin egen väg, ofta med mindre lyckat resultat. Men med ett kompetent ledarskap har de mycket att bidra med.
Hyenan behöver ett auktoritärt ledarskap, annars hittar den på rackartyg. Oxen behöver ett tydligt ledarskap, annars skapar den oreda. Åsnan behöver ett förtroendeingivande ledarskap, annars blir den motsträvig och vägrar hjälpa till.

Ytterligare tre typer besitter bara en kapacitet. De är Grävlingen, som har mod, men saknar intelligens och moral, Fåret, som har moral, men saknar mod och intelligens, samt Råttan, som har intelligens, men saknar mod och moral. Dessa tre klarar sig dåligt på egen hand och behöver vara en del av en heterogen och solidarisk grupp som gemensamt besitter alla tre egenskaper. Lämnas de för sig själva eller bara umgås med sina likar riskerar grävlingarna att bli ligister och hulliganer, råttorna att bli tjuvar och ögontjänare, medan fåren lätt blir förlamade av rädsla och obeslutsamhet.

Slutligen har vi Blötdjuret som saknar alla tre kapaciteter. Blötdjuret kräver mycket omvårdnad och kan inte förväntas bidra med mycket, men inte heller ställa till med mycket skada.

Om man vill generalisera över oss svenskar som politiska varelser så kan man nog säga att vi visserligen har hjärtat på rätta stället, men uppvisar brist på både mod och intelligens. Vi beter oss med andra ord som får. Så som varandes får är vi rädda för vargar och väljer hellre åsnor till våra ledare. Och detta kan sammanfatta problemet i Sverige idag:

Vi är en nation av får som leds av åsnor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s