Krönika: ”Politisk makt för egen vinning”

En krönika införd i Fria Tidningen/Östhammars Nyheter den 31 oktober 2014:
http://www.osthammarsnyheter.se

Politikers floskelfyllda pladder från talarstolen kostar bara medborgarna pengar. ”Politiska partier garanterar endast sin egen existens”, menar veckans krönikör Yvonne Ahtaanluoma-Pettersson.

Slut på kaffe och cigg. Jag går till butiken. Där utanför sitter en kvinna med en pappersmugg. Kvinnan är inte på något sätt påträngande. Jag bekräftar att hon finns med ett ”hej”. ”Where do you sleep at night”, frågar jag. ”Caravan”, svarar kvinnan blygt. Jag lägger pengar i pappersmuggen. På hemvägen tänker jag att ingen väljer att tigga om det finns andra sätt att försörja sig på.

Väl hemma funderar jag på helt andra tiggare. De där som dyker upp vart fjärde år. De tigger helt ogenerat röster i en tävling som kallas Valet. Pengar har de redan. Med ett knack på dörren bekräftar de att jag finns. De tränger sig inte in, men på. De vill ha min röst i Valet-tävlingen. ”Det är viktigt med bra skolor”, berättar en tiggande politiker. Det hade jag inte en aning om. Jag har förstås alltid trott att det är viktigt med dåliga skolor.

Dagen efter tävlingen har de tävlande lämnat arenan och har endast sig själva som publik och bekräftar varandra i och utanför talarstolen. Allt detta pladder i talarstolen kostar oss medborgare mycket pengar. Till vilken nytta?
Politiska partier garanterar endast sin egen existens. De finns för sin egen skull. Någon garant för demokrati är de inte. Även i diktaturer finns ju politiska partier.

Behöver vi politiker som tar beslut vi själva kan ta? Självklart inte! Medborgare behöver kunnig och utbildad personal i förvaltningarna. De finns redan på plats.
Inga sakfrågor har någonsin hittat sin lösning med politiska ideologier och slagord som ”enade vi stå”, ”mer liberalism”, ”mer närodlat”. Flosklerna haglar.

Politiker håller inte på med politik. De samlar makt för att driva egna särintressen. För att politiker ska kunna fortsätta samla makt behöver de bekräfta medborgarna en gång vart fjärde år med gratis broschyrer till alla, hurra! Folkviljan kommer till tals bakom en skärm, hurra!
”Varför kalla en kamp om makt för politik när det helt enkelt är en kamp om makt”, undrade den brittiske politiske teoretikern Bernard Crick. Det undrar jag också.

Till exakt vad behöver vi politiker? De har ingen utbildning för det de tar beslut om. Det är därför de mest tongivande politikerna inte vågar släppa talarstolen och stå till svars för beslut de inte ens själva begriper, men som medborgarna får leva med konsekvenserna av.
De är tjänstemännen som har utbildning och kompetens och det är medborgarna som har erfarenheterna. Tänk ett så strålande samarbete vi skulle kunna ha!

Medborgare behöver inte politiker. Det är politiker och politiska partier som behöver medborgare, inte för demokratins och politikens skull, utan för maktens. Med makt följer vad? Pengar! Man behöver inte svälta på kommunalrådslön. ’Money talks’ och makt korrumperar och växer där den redan är stor, på demokratins bekostnad. Men nu håller ju inte maktmänniskor på med demokrati, så demokratibristen är inget som bekymrar dem.

’Money talks’ i en pappersmugg och är väl investerade pengar. Valsedlar i valkuvert är bortkastad demokrati.

Yvonne Ahtaanluoma-Pettersson
Öregrund

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s